Thursday, 1 December 2016

Persiapan Beg Ibu dan Bayi ke Hospital

Assalamualaikum..

Ni persiapan semasa aku pergi bersalin ke hospital kerajaan, Hospital Pakar Sultanah Fatimah di Muar. Masa bersalin tu pecah ketuban di rumah pukul 12 tengah malam. Sampai di hospital terus masuk labour room. Pukul 3 pagi mula meneran, 3:45 pagi selamat baby deliver. Admit ward subuh. Tengahari tu hari yang sama dah discharge sebab baby dan ibu takda masalah.

Berikut ialah persiapan beg IBU :

1. Pad.

2. Makanan (Contoh : Biskut, kurma)

3. Minuman (Contoh : Air mineral, air zamzam, susu kotak atau apa-apa air susu yang digemari)

4. Tuala.

5. Kain batik.

6. T-shirt lengan panjang.

7. Skirt labuh.

8. Tudung sarung.

9. Seluar dalam dan baju dalam.

10. Selipar (untuk pergi tandas)

11. Toiletteries (Sabun, berus gigi, ubat gigi, cleanser)

12. Amenities (Krim muka, lip balm, bedak)

13. Buku merah, kad pengenalan, fotostat surat nikah, guarantee letter (government staff) dan lain-lain dokumen yang berkaitan.

14. Stokin.


Image : Google


Beg BAYI :

1. Baju siang.

2. Baju lengan panjang.

3. Napkin.

4. Selimut.

5. Diaper.

6. Mittens.

7. Topi.

8. Stokin.

9. Wet tissue.


Beg BAYI (labour room - letak dalam plastik je nanti nak pass kat nurse selepas bayi lahir)

1. Napkin 1 helai.

2. Baju lengan panjang 1 helai.

3. Diaper 1 keping.

4. Stokin dan mittens.

5. Kain bedung / Napkin extra.



Persiapan Ibu Berpantang

Asalamualaikum..

Tempoh berpantang amat penting ye lebih-lebih lagi bagi masyarakat Melayu. Ibu yang baru lepas melahirkan anak amat lemah badannya dan dalam tempoh pantang tu ibu-ibu nak recharge semula tenaga. Bukan badan sahaja lemah, mental ibu juga perlu dilegakan semula selepas mengerah tenaga melahirkan bayi. Berikut adalah antara keperluan bagi ibu berpantang : 

1. Pilis, param dan lotion panas (senang kata ubat bersalinlah, boleh beli dan pilih dari pelbagai jenama yang ada di pasaran, ikut budget masing-masing)

2. Breast pad.

3. Pad - Elakkan maternity pad sebab keras. Pakai pad biasa pun boleh tapi pakai yang overnight punya masa awal-awal.

4. Kain batik.

5. Stokin.

6. Bengkung.

7. Booking tukang urut.

8. Minuman dan makanan sebab menyusukan anak ni cepat lapar. (Contoh : kurma, susu, horlicks, biskut, roti, sayur-sayuran dan buah-buahan yang boleh dimakan semasa pantang).



Persiapan Newborn Baby

Asalamualaikum..

18 Mei 2016 lepas aku dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan. Oleh itu, serba sedikit aku dah ada ilmu tentang persiapan untuk sambut kelahiran bayi ni. Memang banyak orang share tentang persiapan masing-masing tetapi persiapan tu more to orang kaya punya persiapan. Sedangkan aku cuma biasa-biasa sahaja. So, untuk tolong orang yang budget kurang sikit ni aku pun terbuka hati untuk tulis entry ni.

InsyAllah budget bawah RM 500.00. Ni pun every month simpan RM 100.00, lepas tu dah cukup duit baru beli barang baby masa 8 bulan mengandung. Senang terus beli sekaligus.

Ni list barangnya :

1. Diaper (Newborn) - Beli sepaket dulu, nanti baru beli lagi.

2. Baju tidur - Beli lah dalam 4-5 helai yang rm10. Brand fiffy.

3. Baju siang - Beli juga dalam 4-5 helai. Campur-campur lengan panjang, lengan pendek dengan baju lubang-lubang.

4. Topi - Senang nak pakai kalau keluar hospital atau pergi klinik. Beli 2.

5. Napkin - Beli yang pack 10 helai. Kat hospital nak pakai, masa pantang pun banyak nak pakai untuk bedung baby atau alas tidur.

6. Tikar getah - Untuk salin diaper baby atau siapkan baby selepas mandi. Penting sebab newborn baby ni banyak pee dan poo (kencing dan berak).

7. Mittens - Sarung tangan dan kaki. Beli dalam 4-5 set jugak.

8. Stokin - Beli banyak sikit sebab baby kena sentiasa pakai stokin.

9. Selimut.

10. Tuala - 2 helai cukup dah.

11. Grooming set (sepit kuku, cotton buds, cotton tissue, cotton ball - ni untuk sapu ubat pusat)

12. Toiletteries (sabun mandi dan syampu - lagi bagus beli head to toe soap)

13. Baby lotion, baby oil, minyak telon dan bedak baby.

14. Besen mandi.

15. Bantal karipap, bantal peluk dan tilam. Pentingnya pakai bantal karipap ni sebab kepala baby tak mudah gerak dan baby selesa. 

Ni contoh bantal karipap.

16. Kelambu.

17. Wet tissue.

18. Spray bottle - Untuk spray semasa tukar diaper baby.

19. Barut baby.


Setakat ni, ni jelah yang penting, kalau ada lagi nanti aku update. So, good luck mommies and daddies..

Image ihsan google


Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers