Saturday, 19 May 2012

Braces

asalamualaikum.

so, kali nak bercerita mengenai braces yang baru menapak kat gigi aku ni tak sampai pun 12 jam.

hasrat untuk pakai braces ni dah lama tau aku pendam-pendam. dah lama dah berhasrat nak repair gigi yang tak berapa tersusun ni. tapi setelah mengumpul duit gaji selama berbulan-bulan, akhirnya! dapat juga pakai.

aku mulakan langkah pertama, google klinik pergigian berdekatan. memandangkan di bandar kota tinggi takda dental yang buat pemakaian braces, bila aku tanya kat dental kota tinggi, dia kata kat johor bahru ada buat, kat wisma maria. aduh! aku dah lah tak mahir jalan kat JB then agak jauh la.

aku decide nak cari dental kat kulai je. lagi dekat, jalan pun senang. plus, ada rumah abag aku,pok su & pok teh kat sana. aku berjaya menemui 'KLINIK PERGIGIAN HASLINDA'. masa perjalanan 1 jam atau kurang kalau  maintain bawa 100 km/j tanpa ada lori atau kereta yang lembap. kalau ada lori atau kereta lembap, masa perjalanan 1 jam lebih sikit sebab ambil masa untuk memotong mereka.

aku catit nombor telefon dan alamat. aku kepam dalam laci meja solek sebab takda keberanian lagi nak telefon. pada masa yang sama juga, aku menggantikan bahagian HR di pejabat sebab akak HR tu cuti bersalin. if anything happen to me, who will handle? so, tunggu akak tu naik kerja dulu.

dan, akhirnya, aku telefon jugak. akak pembantu klinik tu kata, datang first time kena ambil gambar, x-ray dan buat replika gigi kita, kosnya RM 300.00. appointment dibuat pada 28 april 2012. pada appointment pertama ini, pok su aku yang baik hati telah sudi membawa aku ke sana sebab first time pergi kan. mesti nak ingat jalan semua. dan aku pergi ditemani mak dan isya (anak pok su).



alhamdulillah semua berjalan lancar. citcat dgn DR. NASRUL tentang gigi aku, nak buat macam mana semua. beliau cek gigi aku semua, beliau kata setahun pun dah tersusun cantik dah ni. geraham cantik, kena cabut 4 batang gigi geraham kecil. AKU MACAM WHAT??! CABUT?!! seriously aku seriau dengar cabut gigi. sebab mindset dah macam tu dari kecil. tapi, aku redha sebab gigi perlukan ruang untuk bergerak.

next appointment, 12 Mei 2012, cabut 2 batang gigi belah kanan. 1 atas 1 bawah. kena bius 4 jarum. tapi tak sakit. diulangi tak sakit ok! siap ada tv depan aku tayang cerita happy feet 2. ok suka! lupa nervous semua. RM 120.00 (aku bawa balik gigi aku, mak aku tanam belakang rumah)

appointment ketiga, 17 Mei 2012, cabut 2 batang gigi belah kiri pula. prosedur sama je masa cabut gigi belah kanan. RM120.00 (dr kata nak bagi dekat student pergigian, ok aku redha untuk sedekah gigi aku ;) )
masa ni aku dah ger ready beli brus gigi untuk braces dan ape ntah nama dia :

berus gigi

ape ntah nama dia (bersihkan di celah-celah bracket)

appointment keempat, 19 Mei 2012 (tarikh keramat), braces is on my teeth. yahooo!!! tak sakit sangat pun. rasa tegang je kat gigi ni. take about 1 hour. aku rasa macam 15 minit je dr nasrul pasang. dr nasrul cuci dulu gigi pakai machine, macam berus je rupanya. then pakai besi kecil-kecil tu seketul demi seketul. tau tak seketul besi kecil tu berharga RM 50.00 tau! then pakai wire. then getah colour pink. masa ni bayar RM 1500.00. dr bagi bees wax untuk letak pada mana-mana bahagian besi yang tak selesa. protect the mouth.

kalau pakai braces ni, dr kata jangan makan benda keras dan melekit. ok dr! i will!

nasihat aku untuk mereka yang nak pakai braces ialah :

1. think positive, jangan fikir takutlah, sakitlah, apalah. ianya tak sakit ok! kalau kena cabut gigi pun, kan kena bius. (bercakap dari pengalaman)

2. jangan tengok jarum atau mende alah peralatan dr tu. buat kau seram sejuk je. just lay down relax and peace!

3. telan pain killler lepas balik rumah (aku tak, sebab kesakitan tu masih boleh ditahan)


RM   300
RM   120
RM   120
RM     10 (toothbrush)
RM      5
RM 1500

= RM 2055 (jumlah yang sudah aku belanjakan) fuh!

selepas ini, every month aku akan pergi check up braces. RM 200 setiap kali pergi check up.

aku rasa aku bertuah sebab dapat cari tempat yang dekat, senang dan dr nasrul tu baik. sudi je nak jawab soalan subjektif aku, haha. pembantu klinik tu pun ok, layan pelanggan dengan mesra, senyum sokmo dan rela jawab soalan subjektif aku jugak. aku siap tanya "kak, nanti boleh drive tak lepas pakai braces?" macam-macam lagi la aku tanya. siap wish "Chaiyok" kat aku tadi pagi sebelum aku pasang braces.

alhamdulillah, terima kasih YA ALLAH kerana sudi memakbulkan doa dan memudahkan segala urusam hambamu ini. alhamdulillah ;)



Saturday, 5 May 2012

Tips Diet


Asalamualaikum

Setiap wanita/perempuan/gadis mesti mahukan bentuk badan yang slim & tak nak nampak gemuk kan. termasuklah orang yang tulis ni. tu dah memang naluri seorang perempuan. so, jom! nak share sikit la tips yang diamalkan untuk kurangkan sikit berat badan tu secara sihat.

pernah juga rasa naik berat macam mana. seluar ketat, kain baju kurung jadi ketat & ada ramai yang tegur badan dah naik. uwaaa! masa tu memang down & berazam nak diet. nak tahu cara lin diet? ni ada senarainya macam mana nak turun berat badan.

1. Reduce your meals, not skip your meals

ramai sangat yang salah faham. kalau diet, mesti tak makan, tak makan. last2, badan tu tak cukup tenaga, penyakit lain pula yang datang. masa lin diet start diet dalam bulan 11. lin sarapan susu + oat atau milo + oat sahaja. mihun goreng, roti jala, nasi lemak tu semua memang dah tolak jauh-jauh. tu punca lin menambahkan berat dengan jayanya sebelum ini. tengahari pula, makan sedikit nasi + lauk. masa mula-mula diet, tengahari lin memang tak makan nasi. lin minum RX LITE. dah seminggu, lin stop RX LITE & gantikan dengan makan nasi yang sedikit. alhamdulillah weight reduce. malam pula, lin buat la air apa-apa, horlicks ke, milo ke, nesvita. janji dapat alas perut. tak payah makan berat-berat ok.

2. Banyakkan berjalan kaki

masa belajar dulu, nak pergi kuliah jalan kaki dari rumah sewa, nak pergi kedai pun jalan kaki. jalan kaki ni dapat membakar lemak tahu. patutlah masa belajar dulu, badan tak naik mendadak walaupun makan banyak nasi. sekarang, lin kerja di pejabat, so, memang susah nak jalan banyak-banyak. parking kereta pun dekat. so, apa lin buat? lin guna mesin exercise yang macam basikal tu. sekarang mesin exercise tu dah takda sebab mak cik lin dah ambil semula. lin gantikan dengan mencuci kereta & kalau pergi shopping, parking kereta satu tempat & pergi dari satu kedai ke satu kedai yang lain dengan berjalan kaki. =) lagi banyak berjalan lagi bagus. elakkan naik lif, kalau boleh gunakanlah tangga tu. hujung minggu, luangkan masa untuk jogging sikit @ boleh juga buat kerja rumah.

3. Kuat semangat & sabar

semasa berdiet, mesti sabar & kuat semangat, memang pelbagai godaan datang terutamanya makanan yang sedap-sedap di depan mata. kalau dah tak tahan sangat, jamahlah sikit. ingat! jangan melantak, jamah je ok. jangan harapkan penurunan berat badan secara drastik, penurunan berat yang perlahan adalah lebih baik sebab itu akan berkekalan. kalau berat badan turun secara drastik, maka naik pun akan secara drastik kalau tak jaga pemakanan. sabar ok!

4. Makan makanan yang pedas, sayur-sayuran, buah-buahan, lada hitam, air limau

ni memang lin amalkan. lin akan makan nasi goreng bersama cili padi sekali. lada hitam pun letak dalam makanan seharian. goreng sayur letak lada hitam, kari pun letak lada hitam, telur goreng letak lada hitam. lada hitam boleh membakar sehingga 25% kalori. bagus kan? kalau pergi pasar, beli sayur & buah. kalau lapar time malam-malam tu, makan buah ye. air limau pula membantu menyingkirkan lemak. sekarang, lin akan buat air limau kasturi & bawa bekal ke pejabat. kalau haus, minum air limau tu. kalau tak suka air limau, gantikan sahaja dengan air masak.

5. Kurangkan makan makanan ringan

makanan ringan/junk food atau nama kampungnya jajan atau cikides, haha. kurangkan ye. banyak garam, msg & lemak. kalau dah teringin sangat, makan sikit je tau. kalau boleh, tahan la nafsu tu, baik makan buah. ;)


setakat ni, ni sahaja la tips diet untuk kamu semua. nanti kalau lin ada tips lagi, akan di share pada kamu semua. :)  ni semua memang pengalaman, harap dapat membantu mendapatkan berat badan & bentuk tubuh yang ideal. good luck!






Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers